Pomisleki


Slovenski filmi

Zapisano pod Filmi avtor: afnaa, 29.10.2007

Nisem še pisala o takšnih ali drugačnih filmih, sploh pa ne o slovenskih, ki jih vsi tako vneto kritizirajo. Najnovejši film Petelinji zajtrk pa me je očitno pripravil do tega, saj se je mama danes navdušeno vrnila iz kina.

Nedeljo sem predvsem zaradi nezgodnega vremena preživela precej klavrno. Menjavala sem kanale na televiziji, se premetavala po kavču v dnevni sobi, srkala čaj in ves dan preživela v spalni srajci. Mamo je naenkrat prežinilo, da bi šle v kino, jaz pa sem ji brez razmišljanja odkimala, saj nisem imela ne moči in volje do fimov, cel dan sem namreč spala. Prav, pa grem sama, je rekla. Bila sem vesela, da bom imela končno malo miru, da bom lahko do konca prebrala knjigo in zlikala perilo brez priganjanja.

Ko je prišla domov, je bila polna čudovitih vtisov o slovenskem fimu. Mislila sem, da se šali. Kako jo je lahko impresoiniral slovenski film? Dobro,  imamo odlične igralce, ki pa so vedno vodeni pod taktirko slabih ražiserjev ali pa je scenarij tako zelo slab, da bi se sredi fima najraje vstal in zapustil dvorano. V naših filmih nisem nikoli občutila kakšnega vznemirjenja in želje, da bi čim prej izvedela konec, ker bi me razganjalo od radovednosti. Prej potrebo po koncu, ker me je vse skupaj že tako zelo dolgočasilo. Pri Petelinjem zajtrku naj bi bilo drugače. Dvorana je bila polna, občinstvo je bilo ob koncu židane volje in še tako zagrenjenega človeka naj bi film pripravil do nasmeha.

Še danes si z veseljem pogledam film Kajmak in marmelada, ki je napol slovenski in je več kot odličen. Ko sem ga gledala prvič, me je namejal do solz in že od nekdaj se sprašujem, zakaj znajo Srbi narediti filme, ki ti sežejo do srca, medtem ko se slovenski utapljajo v grenkobi. Saj ne pravim, da so vsi slabi, saj si vseh zagotovo nisem uspela ogledati, pa tudi kakšne velike želje nimam.

Ne bo mi dalo miru, dokler si Petelinjega zajtrka ne ogledam. Upam le, da ne bo še ena potrditev stereotipa in da me bo pozitivno presenetil.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na 'Slovenski filmi'

Naroči se na novice preko RSS ali Trackback na 'Slovenski filmi'.

  1. PrekleZaKurnk PrekleZaKurnk pravi,

    29.10.2007 ob 01:46

    Ma ce si navajeno na popcorn pol ti nau nec usec razn tanov popcorn tm izcez luze. Pa romanticne komedije. Navm kj se sploh prtozujete, petelinji frustek je pa itk severina pa jutranji sexs, pa nocm rect nc cez ta film ker sploh ni slab.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.