Pomisleki


Ko se med reklamami sprehodiš do smetnjaka

Zapisano pod Razmišljanja, misli avtor: afnaa, 21.12.2007

Nisem še zares premišljevala o ceni hrane; do današnjega jutra, ko sem starca, slabo in razcapano oblečenega videla premetavati vrečke v smetnjaku. Kaj je delal? Verjetno je iskal hrano.

Žalostno, da se takšne stvari sploh dogajajo. V naši družini je poln hladilnik nekaj samoumevnega, pa čeprav se ne kopamo v denarju. Vedno sem bila sita, dobro oblečena in nikoli nisem občutila pomankanja. Moja žepnina ni bajno visoka, vendar ko si kakšno stvar resnično želim, varčujem in si jo tudi privoščim, večino stvari pa mi kupujeta starša. Mamin zaslužek je nekaj nadpovprečjem. Glede na to koliko dela, zasluži dovolj, tatin pa je odvisen tudi od drugih, saj nima stalne zaposlitve (o tem bom še pisala), vendar pa tudi ni tako slab in z njegovo pomočjo smo si v letošnjem letu lahko privoščili marsikaj. Hrane običajno ne mečemo proč, le redko kruh, ki ga ni nihče pojedel, postano skuto ali pa skisano mleko, če gremo kam čez vikend in nobenega ni doma, da bi ga popil. Jajca in meso dobimo od babice, sladkarij ponavadi ne kupujemo, mama se trudi kupovati čim več sadja. Sadje je dragoin človek, ki bi rad zdravo jedel, ne more, ker za to nima denarja.

Kako sploh preživijo nekateri? Delavka Mure, ki dela osem ur na dan nima več kot štiristo eurov plače. To je sramota. Poleg hrane, so tu še ostali stroški. Položnic je vsak mesec več, kup denarja pa se manjša. Kaj ima pravzaprav človek, ki se cel mesec trudi in gara od življenja, če pa vso svojo plačo porabi za plačevanje stroškov, peče pa ga vest ko si kaj privošči. Še posebej v času praznikov, ko naj bi bila vsa družina zbrana, ko naj bi se imeli vsi radi in nas ne bi smelo skrbeti, je žalostno, da se nekateri morajo prekleto ponižati, ker jim primankuje denarja.

Da nekdo zares brska in išče hrano v smeteh; nekdo, ki ima svojo družino, ki ma stanovanje in službo, si ne bi mislila. Da je to za nekoga nekaj povsem normalnega še manj. Žalostno.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.