Pomisleki


Zakaj je moj oče tata

Zapisano pod Moja družina, Razmišljanja, misli avtor: afnaa, 29.12.2007

Ker je Srb. Pravzaprav je Črnogorec. Marsikdo bi bil namreč zaradi nove ureditve užaljen, če bi dve danes različni državi metala v isti koš. Tudi pri nas je veliko tujcev in prav je, da je država raznolika, vendar opažam pomankanje spoštovanja. Nekateri Slovenci ne spoštujejo tujcev in obratno. Pravzaprav se čuti nekakšen gnus med različnimi narodi in to se ne dogaja le pri nas in smešno bi bilo, če bi se.

Nekoč sem se tega, da nisem čistokrvna Slovenka sramovala. Sramovala tega, da tata govori v polomljeni slovenščini in se niti ne potrudi, da bi govoril pravilnejše, sramovala, da je vročekrven in da se hitro razburi, predvsem pa tega, da imam tipičen srbski priimek. Danes sem na to zelo ponosna. Rada povem od kod prihaja, kakšno je tam življenje in vesela sem, da je tako. Jezi me recimo, če mi kdo, ki ne loči belega in črnega kruha, reče, da sem Bosanka. Ker nisem in z Bosno nimam nobene zveze, čeprav spoštujem vsak narod, vero in mnenje.

Moj tata je velik posebnež. Vedno pove kaj misli, včasih preklinja, se po nepotrebnem razburja in če ga kdo prizadane tega ne bo za nič na svetu priznal, le mulo bo kuhal in se obnašal kot otrok. Mislim, da ni človeka, ki ga ne bi maral, ker življenje zajema z veliko žlico humorja, kritičnosti do sebe in do drugih, vendar se v njihovo življenje ne vmešava in človeka ne poskuša spreminjati. Čuti neutrudljivo dolžnost do oskrbe svojih staršev, jih ima rad in vem, da mu težko, ker ni več časa z njimi.  

V Slovenijo je prišel zelo mlad zaradi službe, ki so mu jo ponudili. Spoznal je mamo, po dveh letih sta se poročila in dobila hčer. Žalostno je, da je kljub visoki izobrazbi izgubil službo in to mu je zbilo moralo. Tega časa se spomnim, čeprav sem bila še otrok. Starša sta se v tistem času zelo kregala, prišlo je do pomankanja denarja, depresije in bala sem se, da bo prišlo do ločitve. Vse to samo zaradi denarja. Vendar se je pobral, močno garal, vložil denar in ustanovil svoje podjetje in danes je vse na njegovem hrbtu. Vem, da je veliko odvisno od drugih in vem, da ravno zaradi tega pride do nejevolje. Ima izkušnje, skrbi za mojo prihodnost, predvsem pa me vzpodbuja, mi daje voljo ter me prepričuje k učenju, da bi mi bilo v življenju lepše. Ima velike ambicije, kljub starosti še vedno gradi svojo kariero, ljudem, ki jih ima rad, bi z veseljem ustregel, jim polepšal življenje in jih varoval. Premore malo rasizma, črnega humorja in negativnega mišljenja.

Ne bi si mogla odpustiti, če bi ga prizadela ali razočarala. V nekaterih pogledih sva si precej podobna in vesela sem, da je tako. Nanj sem ponosna, nočem ga spreminjati kljub njegovi slabi volji, trmi in pretirani skrbi zame, ga sprejemam takšnega kot je in ga imam neskončno rada. Ker je moj oče.

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na 'Zakaj je moj oče tata'

Naroči se na novice preko RSS ali Trackback na 'Zakaj je moj oče tata'.

 1. andraz182 andraz182 pravi,

  30.12.2007 ob 09:06

  Zraven super-mame še super-tata :P ?

 2. afnaa afnaa pravi,

  30.12.2007 ob 19:43

  Oprosti, morala sem se izpovedati. :D

 3. pika pika pravi,

  1.02.2008 ob 21:40

  Moj mož je po mami Srb, dedek ima korenine na Kosovem, živeli so na Hrvaškem, neke korenine segajo pa celo do Grčije. Baje. Všeč mi je njihov temperament, njihova direktnost in včasih krutost. Prav tako so pa v toliki meri tudi čustveni.
  In glavo pokonci, to so srčni ljudje!

 4. Dajana Dajana pravi,

  1.02.2008 ob 21:45

  Moj oče je tudi tata. Pišem “Pogovore z njim”. Je to nalezljivo??? hahaha Super!!!
  http://www.dajana.si/category/pogovor-z-ocetom/
  lp

 5. afnaa afnaa pravi,

  1.02.2008 ob 22:12

  Dajana: tvoj oče bi bil zagotovo zelo ponosen nate. Tvoji posti pa so tako iskreni in tako dobri, da mi gre že na jok :)


 6. 28.07.2008 ob 20:57

  [...] sem o tem, da je moj oče tata, Črnogorec  z vsemi lastnosti. Ko se pogovarja po telefonu, je glasen. Resnično glasen. [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.