Pomisleki


Praznuje z angeli

Zapisano pod Glasba, Razmišljanja, misli avtor: afnaa, 25.01.2008

Ne bom trdila, da se mi je ob njegovi smrti trgalo srce, ne bom dejala, da sem točila krokodilje solze, bilo pa mi je tako zelo žal, kot že dolgo ne. Danes bi bil star sedemindvajset let, če tistega prekletega dne ne bi sedel v avto.

Rada sem ga poslušala, čutila sem spoštovanje do njegovih pesmi, dela, predvsem pa do njega samega. Zares je bil človek na mestu. Predan svoji domovini, verujoč v Boga, z mehkim srcem in zadnji človek na svetu, ki bi si zaslužil smrt. Če je že kje Bog; bila sem jezna nanj. Če bi bil zares nekje na svetu, smrti Toše ne bi dovolil. Ne bi smel. Bilo bi preprosto preveč blesavo, neumno, da tako mlad, dober človek umre, ki je nenazadnje bil tako zelo veren.

Njegov glas je bil neverjeten. Pel je čutno, z vsem svojim srcem in pri tem je tako zelo užival. Glasba je bila tako rekoč njegovo življenje. Pevca, ki ga veliko raje poslušaš v živo, kot pa na playbacku, ne najdeš na vsakem koraku. Njegov glas ni nikoli razočaral in dvorane ni napolnil brez razloga. Čutila sem dolžnost, da imam tako velike pevca v orginalu, zato sem šla v Big Banga po njegov cd. Če ne bi odšel, si ga verjetno ne bi kupila, priznam. Vendar sem si ga, preprosto moram ga imeti na polici, da me vsak dan spomni na to, kako zelo občudovanja vreden je bil. Žal mi je, da nisem šla na njegov koncert. Niti v sanjah si takrat nisem mislila, da je to morda moja zadnja priložnost, da ga slišim v živo. Saj je še čas. A bilo ga je še tako zelo malo.

Komaj dva dneva po njegovi tragični smrti sem napisala post o Makedonskem pevcu in dva komentatorja sta me obtožila, da me je njegova smrt prizadela bolj, kot pa če bi umrl nekdo od mojih najbližnjih. Da mi nekdo, ki ga nisem nikoli osebno poznala pomeni več, kot pa lastna družina in da se požvižgam na svoje sorodnike. Takoj ob žalovanju sem slišala tudi komentarje, da je nesmiselno jokati za nekom, ki ga nisi osebno poznal. Niti prvo, niti drugo ni res. Toše je bil pevec, za katerim ti preprosto ni vseeno. Drugače je občutiti izgubo čudovitega pevca in nekoga iz kroga tvojih najbližnjih. Vsakega imaš na svoj način rad. Oba spoštuješ, vendar vsakega na svoj način.

Toše zdaj praznuje z angeli, z nami pa je še vedno. V spominih in pesmih.

 • Share/Bookmark
 

7 komentarjev na 'Praznuje z angeli'

Naroči se na novice preko RSS ali Trackback na 'Praznuje z angeli'.

 1. nevenka nevenka pravi,

  26.01.2008 ob 06:08

  Zdi se mi, da človek, ko premine zasluži svoj mir, ne pa da izgleda tako, kot da mase potrebujejo mrtve idole. Res bedno. Živ Toše ni bil tako zanimiv. Pojma nimam kaj je z ljudmi narobe.

 2. kiara kiara pravi,

  26.01.2008 ob 07:33

  se strinjam s tabo. presežke njegovega kova so mnogi prepoznali. da se da norca delat iz vsake stvari, pa vemo.

 3. afnaa afnaa pravi,

  26.01.2008 ob 08:56

  Mogoče imata prav. Vendar tisto kar imaš nikoli ne ceniš dovolj. Tudi, ko je bil živ so ga spoštovali in poslušali, vendar se je ob njegovi smrti pač to povečalo. Ta je dala vedeti, da se lahko življenje kaj hitro konča in da ga je zato toliko bolj treba uživati in ga ceniti.

 4. dabl dabl pravi,

  27.01.2008 ob 08:39

  prej ko je bil živ vprašanje koliko ljudi ga je poznalo oz. poslušalo njegove komade.Jaz osebno sem zanj slišal prvič ko je umrl. Razumem da ti je hudo vendar ni pa treba pretiravati…za moje pojme je to pretiravanje. Isto je men smotan ko slišm da se je ubil obetaven 14-letni smučarski skakalec na treningu v Obersdorfu…drugo leto bi bil star 15! Mislm da je okrog tega Tošeta dvignjenga preveč prahu!

 5. afnaa afnaa pravi,

  27.01.2008 ob 18:51

  Seveda si zanj slišal prvič, če pa imaš druge interese, ki (verjetno) niso povezani z glasbo. Jaz nimam športnih ambicij, o športni sceni nimam pojma; če bi kakšen dober športnik, meni neznam tragično umrl, bi mi bilo žal, kljub temu da bi zanj slišala prvič. Sploh pa mi ni jasno kaj je pri smrti mladega smučarja ali kogar koli drugega, smotanega?
  Sploh ni res, da ga ni nihče poslušal, ko je bil še živ. Če ga ne bi, nihče ne bi dvigoval takšnega prahu. Jaz temu ne bi rekla pretiravanje. Mogoče normalen odziv ljudi, ki so ga radi poslušali, čeprav mejbi ne v takšnem številu, kot takoj po smrti. Sploh ne pričakuješ, da bo umrl. Zdi se ti samoumevno in ko ga ni več, si presenečen, ob enem pa ti je žal, ker preprosto ni pošteno.
  Od vseh takšnih in drugačnih tračev po njegovi smrti, se je Toše po mojem obračal v grobu. Zdi se mi, da si zasluži svoj mir in kot je rekla nevenka, ne potrebuje mase mrtvih idolov.

 6. dabl dabl pravi,

  28.01.2008 ob 15:19

  mislm tist k sm napisal da mi je smotan…tko mislm občutm smotan občutek ker je pač nekdo izgubil življenje. Razumem da si v glasbeni sceni in razumem da je možno da ti pač nekdo pomeni veliko…sam predvsem sem mislil bolj široko. Moje mnenje je da je preveč rompa in pompa na svetovnem področju oz. evropskem področju.

 7. afnaa afnaa pravi,

  30.01.2008 ob 21:09

  Ja no, jaz sicer nisem na glasbeni sceni in Toše mi zagotovo ne pomeni tako veliko kot pa njegovim najbližjim. Vsekakor pa mi je žal, da smo izgubili dobrega pevca in človeka.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.