Pomisleki


Sama, samcata

Zapisano pod Ljubezen, Moja družina, Razmišljanja, misli avtor: afnaa, 10.02.2008

Moja mama je stara šestinštirideset let, tata šteje dve leti več in od njiju ne morem več pričakovati, da bi povila sina ali drugo hčerko. Ob tem se mi dobesedno trga srce. Ne prenesem misli, da bom resnično njun edini potomec. Že dolgo si želim brata ali sestro, vendar vem, da je to le želja, ki bo vedno ostala neuresničena.

Ni bilo vedno tako. Ko sem bila še mlajša, sem se bala misli na brata ali sestro; strah me je bilo namreč, da me starša ne bi imela več rada, da bi vso pozornost namenila njunemu sinu ali drugi hčerki. Verjetno sem bila preveč razvajena ali sebična, da bi lahko razumela; pa saj sem verjetno še danes malo. Vendar vsekakakor premalo, da bi v prihodnosti imela le enega otroka. Nikoli in nikdar, te osamljenosti mu ne privoščim.

Pravzaprav je žalostno, da je lahko oče vsak, ki mu med nogami nekaj binglja. Ne glede na to ali je za to dovolj zrel, ali je na tako veliko odgovornost pripravljen in ali si otroka resnično želi. Otrok je nekaj kar lahko narediš v petih minutah, vendar vzgojiti ga in mu ponuditi vse kar zasluži je veliko težje.
Meni sta moja starša ponudila vse kar sta imela, da bi me dobro vzgojila sta se trudila po svojih najboljših močeh in zares upam, da jima je uspelo. Če ne bom pripravljena na otroka in si ga ne bom želela, ga pač ne bom imela. V to sicer dvomim, ker imam nadvse rada otroke in si jih želim, a če si ne bom postavila ustreznih temeljev za potomca, ga ne bom imela in pika. Svojemu otroku hočem nuditi varnost in toplino. Hočem, da dobi, tisto kar si zasluži in svojemu otroku hočem biti najboljša mama kar jih premore ta svet. Z vsemi napakami in vrlinami. Hočem, da je ponosen name. Vzgojila ga bom v moškega ali žensko v najboljši luči, se zanj zavzela in ga imela rada z vsem srcem.

Če bi bila zdaj noseča, otroka ne bi obdržala. Nimam mu namreč ničesar ponuditi razen ljubezni; to pa za vzgojo otroka še zdaleč ni dovolj. Zato ne obtožujem žensk ali deklet, ki se za kaj takega odločijo. Bile so dovolj nore, da so se spustile v odnos, dovolimo jim, da sprejmejo posledice. Za tako veliko odgovornost je potrebna želja, predvsem pa pripravljenost.

Biti edinec prinaša svoje dobre strani, vendar vsemu navkljub zavidam vsem tistim, ki jih je pot vodila ob bratu ali sestri. Rada bi se prepirala s starejšo sestro, ali pa učila mlajšega brata. Rada bi občutila nelagodje, rada bi zavijala z očmi ob starejšem bratu ali sestru in rada bi poslušala nevzdržno jokanje mlajše sestre ali bratca. Hočem to.

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev na 'Sama, samcata'

Naroči se na novice preko RSS ali Trackback na 'Sama, samcata'.

 1. minnie minnie pravi,

  10.02.2008 ob 21:48

  Si ne predstavljam, da bi bila edinka. Imam brata in sestro in je prav dolgčas, kadar ju ni.

  Ne strinjam pa se s tvojim razmišljanjem, kako mora biti vse prej preskrbljeno, preden boš imela otroka. Verjemi, da jaz še zdaleč nisem imela vsega, pa otrok ravno tako preživi. In verjamem, da te ravno to lahko žene naprej, da se trudiš in zaživiš družinsko življenje, ki ga ti verjetno postavljaš za predpogoj. Ravno od trave verjetno ne bi živeli, če bi se to zgodilo, ane.
  Verjetno sem stara prb. toliko kot ti, pa je ubistvu edini razlog, ki bi ga našla za splav moje lastno ugodje in to, da moje življenje ne bi potekalo tako, kot si sama predstavljam in želim. To, da otroku česa ne bi mogla nuditi je bolj pesek v oči, pa čeprav bi živela doma in študirala.
  Drugo je, če otroka namenoma načrtuješ šele po lastnem stanovanju in stalni službi, ampak včasih se kljub zaščiti tudi zgodi.

 2. dabl dabl pravi,

  11.02.2008 ob 13:35

  zares je zoprno verjetno če si edinec.težko je brez bratov oz. sester, čeprav so včasih, priznam, sitni. Drugač pa…glede splava in tega. Pod nobenim pogojem ne odobravam splava. Če pač nisi(ne mislim zdj direktno nate) pripravljena na otroka in nimaš primernih temeljev za otrokovo življenje…kaj ti je potem treba imeti spolne odnose? Če imaš spolne odnose, to pomeni da si pripravljen na veliko odgovornost.

 3. afnaa afnaa pravi,

  11.02.2008 ob 19:42

  @minnie: mogoče sem se z izjavo, da ga ne bi obdržala zares malo prenaglila, vendar svojega mišljenja ne spreminjam. To je tako velika odločitev in zahteva mnenje dveh, ki sta otroka spočela, seveda pa je vse odvisno od okoliščin. Kaj pa naj bi, hodila v šolo z velikanskim vampom in bila v posmeh drugim, se zbujala ponoči in mu menjavala pleničke? Mladoletnica si z otrokom nima kaj početi; ne samo da je še sama otrok, življenje le te, je za nekaj časa dobesedno odloženo zaradi neumne napake.
  @dabl: vsak dela napake, rajt? :) Misliš, da sta človeka, ki sta se brezglavo spustila v spolni odnos na otroka zares pripravljena? Aj dont tink sou

 4. andraz182 andraz182 pravi,

  12.02.2008 ob 15:31

  Jah, tud jaz sem edinec … Res bi si ful želel kakšnega brata ali sestro, ampak v nekaterih pogledih niti ni tako slabo, če si sam :P

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.