Pomisleki


Misliš, da sem debela?

Zapisano pod Aktualno, Razmišljanja, misli avtor: afnaa, 28.03.2008

Kot prvo, sploh ne vem več kako naj začnem. O tem je bilo že toliko povedanega in napisanega, da bi bilo nesmiselno ponavljati že znano. Vseeno je tema sama po sebi preveč vabljiva in idealno posiljena, zato se pač ne morem upreti.

Zavijem v trgovino in deset minut kasneje v roki držim cel kup cunj, ki jih moram pomeriti. Gola stojim pred ogledalom. Nisem si všeč. Hočem popolnoma ploski trebušček in nočem širokih ramen. Zaradi vseh pričakovanj po popolnosti si v hipu zaželim, da bi bilo moje telo iz gline.

Se sama sebi zdim lepa? Seveda ne. Bi želela kaj spremeniti? Ja. Prepričana sem tudi, da si nikoli ne bom popolnoma všeč. Svet se okrog mene vrti s popolnostjo, ki mi vsak dan dopoveduje kako grda in neumna pravzaprav sem. Da se moram skriti za cel teden, ker mi je sredi čela zrasel velik mozolj. In joj, zredila sem se za dva kilograma. Kaj pa zdaj? Me bodo imeli še vedno radi? Sem zato ničvredna? Moram telovaditi zato, da bi bila lepa in ne zato, da bi bila zdrava? Ne vem kaj naj naredim, da bo to tudi prav. Hočem ugajati, po drugi strani pa kljubovati in nočem podrediti idealom lepote, želim slediti le svojim mislim in poslušati kaj mi pravi telo. Vendar nikakor ne morem prezreti idealov in se sprehoditi po ulici, ne da bi bila pozorna na vsa smejoča se dekleta, ki so na plakatih in reklamah tako popolne. Tudi, če zato plačujejo ceno in tudi, če so slike super duper obdelane; še vedno so tu in me vsakič znova opominjajo, da bi se morala počutiti grozno, ker sem jedla piškote. Ne bom gledala televizije in ne bom poslušala radia, niti slučajno ne bom prelistala revije, ker mi na vsaki strani obljublja izgubo sedmih kilogramov v petih dneh brez stradanja in me rotijo naj pošljem sms, ker bom deležna popusta pri shujševalnih tabletah in mi polagajo na srce naj se namažem s samoporjavitveno kremo, ker pač to vsi počnejo. Kaj je normalno in kaj debelo? Še sama ne vem. Počutim se umazano, kadar nekoga označim za debelega, saj čutim to kot žaljivko, ne kot realnost. Ker bi bila tudi sama užaljena, če bi mi kdo rekel naj že enkrat shujšam in da bi me lahko bilo sram, ker sem taka.

Reklame in ideali poneumljajo, v trenutku se počutim grozno, ker vem, da moji lasje zares nikoli ne bodo tako sijoči in ker sem prepričana, da bom pri štiridesetih vsemu navkljub imela nekaj gub. Debeli ljudje so grdi, umazani, revni, neumni in ničvredni, medtem ko so suhi lepi, bogati in uspešni, kajne? Tako pravijo.

Ups, Marilyn Monroe. Danes bi ji rekli bucka. Ni bila suha in zato veliko lepša od marsikatere tridesetkilogramske zvezdnice, ki straši z vdrtimi ličnicami.

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na 'Misliš, da sem debela?'

Naroči se na novice preko RSS ali Trackback na 'Misliš, da sem debela?'.

 1. Darja Darja pravi,

  28.03.2008 ob 05:17

  S pomočjo Photoshopa lahko vsaka izgleda lepa. Srh me spreletava, ko trinajstletnice hujšajo. Pri letih, ko mi niti pomislili nismo na kaj takega. Zdrava skrb za telo in zase je ok. Pretiravanje v katerokoli smer ni bilo nikoli zdravo. In Marilyn je že od nekdaj moja idolka.
  Konec koncev lahko nekomu dam toliko in še veliko več ljubezni, čeprav nimam 30 kilogramov s posteljo vred in plostega trebuha.

 2. buba švabe buba švabe pravi,

  28.03.2008 ob 06:50

  Okej, ne pozname te, ampak ti lahko 99% zihr rečem, da nisi debela. Itak pa je ženska, ki ima malo več kil že po defoltu lepša kokr tista, ki jih ima manj. Ne glede na to, kaj je naslikano na plakatih in v revijah. Se bo večina s tem strinjala. ;)

 3. andraz182 andraz182 pravi,

  29.03.2008 ob 16:51

  Eh, pa kaj se vse ženske sekirate, če ste malo bolj okrogle (no, pa tudi tiste, ki niso in imajo skoraj popolno postavo in oh in sploh, se pritožujejo) … Jebatga, takšen pač si. Nekateri te bodo gledali čudno, nekateri lepo, nikoli in zares prav nikoli pa neboš vsem všeč.

  Namig: Nekaterim moškim so všeč malo bolj “buckaste” ženske ;)

 4. afnaa afnaa pravi,

  30.03.2008 ob 12:19

  Sicer nihče ni rekel, da sem debela, ampak okej. :D
  Motijo me določeni predsodki in sploh predvidevanja brez utemeljitve. Sama sebe pa ne smatram za debelo, napisala sem samo, da mi določene stvari na sebi niso všeč. Na živce mi gredo reklame, ki idealizirajo in poneumljajo ljudi, ki strmijo k idealom.

 5. 1danica 1danica pravi,

  13.04.2008 ob 14:10

  Glede slike se popolnoma strinjam s tabo – po tem pa lahko sklepaš tudi, kakšno je moje mnenje o tej temi. Lepo se imej!

 6. andraz182 andraz182 pravi,

  19.04.2008 ob 08:22

  Že en mesec ni nove objave … Kam si se skrila?

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.