Pomisleki


Po Sloveniji in drugod

Zapisano pod Razmišljanja, misli avtor: afnaa, 18.08.2008

Vsake toliko me zmanjka in izpuhtim za nekaj časa. Vendar vedno se vrnem z novimi objavami in s čisto svojim pogledom na svet. Sicer ne po moji volji, sem tokrat zaplavala v gorati del Avstrije in se vrnila polna takšnih in drugačnih vtisov.

Ne morem reči, da veliko potujem. Vendar lahko zatrdim, da sem v skromnih letih, ki so za mano, videla precejšen del Evrope, če že ne sveta. Nekoč se bom zagotovo odpravila čez lužo in obiskala vse tiste skrite kotičke sveta, ki me mikajo. Od Pariza in Londona, pa vse do dežel, kjer se prepletajo različne, nenavadne kulture in kjer sledi puščajo nam drugačni ljudje. To poglavje življenja me še čaka.

Nisem ravno privrženka mirnih, naravno sicer bogatih, domačih vasic. Veliko raje odkrivam mesta, ki v družbi nekaj pomenijo in me zanimajo. Ne smučam in ne hodim v hribe. Kaj naj torej pet dni počnem v vasici s stotimi prebivalci, kjer se jejo le dunajski zrezki in domača plečna pečenka? Bilo je lepo, vsaj kar se okolja in narave tiče. Vendar nisem ne okoljevarstvenik, ne pretiran ljubitelj narave, da bi se samovoljno odpravila v zahrbten in precej dolgočasen kraj. Sama sem sicer najraje doma, a nimam nič proti potovanju, ki širi moja obzorja in v kateren uživam. Avstrija pa je tokrat le spraznila naše denarnice in naš avto okradla bencina. Vendar sem se ob neskončnem dolgčasu v osrčju avstrijskih planin, prepustila razmišljanju o gostoljubju slovenske dežele in njenih sosedov.

Vsak narod označujejo določene lastnosti, ki seveda ne veljajo za vse. Zato zelo nerada posplošujem. Kljub temu pa vsi vemo kakšen sloves ima določena država v svetu. Slovenija se počasi razvija v precej močno državo tudi na področju turizma. Počasi cepljamo po stopinjah močnih evropskih držav. Vsak majhen dosežek je za Slovence velik korak in upravičeno smo lahko ponosni na svojo deželo.

Lahko zatrdim, da so bili Slovenci gostoljubni kamorkoli sem prišla, kljub visokim cenam. Slovensko primorje je lepo in resnično smo lahko ponosni na majhen pljunek v oceanu, ki je lep in prijazen. Zares nikoli nisem razumela zakaj toliko Slovencev letuje na Hrvaškem, ki pravzaprav ni nič posebnega, vsaj kaj se tiče Istre; zelo neurejeno, prav nič prijazno in vsiljivo. Splošno gledano, mi Hrvati nikoli niso bili všeč. Le zakaj dobim vedno občutek, da so brez razloga prevzetni in hinavski? Ponosni na morje, ki je v večini umazano in neprijazno. Iz tebe pa seveda izmolzejo ves denar. 

Avstrija je seveda drugačna. Že res, da mrgoli tujcev željnih večjega zaslužka, ki so velikokrat prav nesramni, a če sodim po domačinih samih in gostoljublju, sem lahko zadovoljna. Seveda to ne morem trditi za celotno državo, a nikjer ni bilo papirčka. Kaj je to? Kje so cigaretni ogorki, prazne steklanice in nepokošena trava? Pozabili smo jih na Hrvaškem.

Slovenija je lepa in brez sramu se lahko postavljamo s svojo državo. Strup pa je v majhnih stekleničkah, pravijo.  

dsc00118.JPG  

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na 'Po Sloveniji in drugod'

Naroči se na novice preko RSS ali Trackback na 'Po Sloveniji in drugod'.

 1. pijanec pravi,

  19.08.2008 ob 02:50

  Mislim, da si neupravičeno tako kritična do Hrvaške in ali si premalo pozorna na potovanju ali pa nisi videla dovolj.

  Morje na Hrvaškem je vseeno čistejše kot v večini krajev drugod, predvsem v Dalmaciji. Tudi na Karibih je pred hotelom vse čisto, za ovinkom pa teče v morje kanalizacija. Zakaj misliš, da se v Tuniziji živa duša ne kopa v morju, ampak skoraj vsi v bazenih? Ker je morje polno alg, sluzi, gradbenega materiala in živalskih iztrebkov. Tudi v Miamiju, centru ameriškega turizma , če stopiš iz glavne ulice, je isto, kot da bi stopil v pasjo kletko. Drek na dreku. V Franciji sedim v zalivu na plaži, pride mimo pes in se pokaka direkt na rob plaže, da iztrebek odnese v morje. Za tisti dan me je minilo kopanje…

  Nič od tega se mi še nikoli ni zgodilo na Hrvaškem, čeprav tistih kamnitih obal ne maram najbolj, je pa mi izredno lepa narava in je vsaj veliko bolj čisto kot drugod po svetu. In tudi imam vsekakor rajši, da je nekdo odkrito manj prijazen, kot pa prisilno prijaznost (za ovinkom pa šimfanje in delanje norca iz turistov), kot sem jih izkusil drugod po svetu.

 2. afnaa afnaa pravi,

  19.08.2008 ob 22:18

  Prav vse je odvisno od kraja. Še vedno pa vztrajam pri svojem, tisto kar sem videla me niakor ni prevzelo. Že samo ceste so zelo neurejene, da o čistosti morja in krajev, vsaj kar se tiče Istre, ne govorimo. Seveda ne poznam celotne Hrvaške in nikakor nimam namena trditi, da je povsod tako.

  Kaj se tiče prijaznosti; ne preostane jim drugega kakor da se smehljajo in ugodijo našim želja, če pričakujejo kaj od zaslužka. Tudi če ob tem ponosno paradirajo in se zmrdujejo nad turisti, pričakujem le prijaznost in to, da mi v restavraciji prinesejo kar sem naročila. Ne samo, da so se zmotili in mi prinesli nekaj čisto drugega, niso se niti opravičili. Sicer pa Tunizije in Miamija ne moreš primerjati z Jadranskim morjem. In psa verjetno res niso naučili kje naj lula, samo da bi bili turisti zadovoljni.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.