Pomisleki


Pomen izobrazbe v življenju

Zapisano pod Razmišljanja, misli avtor: afnaa, 7.09.2008

Zadnji teden v avgustu me vedno stiska. Stiska zaradi strahu pred prihodnostjo, ogorčenja in malo tistega pridušenega veselja, ki mi ga je še ostalo ob pričakovanju septembra.

Jesen imam načeloma rada, zavito v čarobne barve; pa tudi v turobno vreme, ustvarjeno za godrnjanje in vzdihovanje po vonju poletja. Kmalu ti postane jasno, da si oči kakopak več ne moreš zatiskati. Jesen, šolske obveznosti in kopica skrbi so spet tu. In potem znova in znova, tako kot prejšnje leto. Postaneš le še en norec, ki se drenja v prenatrpani trgovini. Zvezek, svinčnik, a copate že maš?

Vedno mi v obraz sikajo, da naj se nikar ne razburjam, ker se učim zase. Zase! Če je vse zame, potem bi me mar pustili, da počnem kar me je volja. No, seveda. Nihče namreč noče, da pristanem na cesti in premetavam smetnjake. Ob enem govorijo, da je vsako delo častno, potem mi spet šepečejo, da naj se le učim, da iz mene kaj bo. Hinavščina za crknit.

Besede v smislu, da mi starši želijo samo najboljše, mi že pošteno najedajo. Seveda mi želijo najboljše, saj so vendar moji starši! In le zakaj zblaznim, ko me pošljeta v utico med zvezke? Ker sem ničkolikokrat že dokazala, da mi ni vseeno. Ker sama zelo dobro vesta, da se bom učila. Še predobro se zavedam, da si sama krojim usodo in skrbim za lastno prihodnost. Če uspeh ne bi igral pri meni tolikšne vloge, se pač ne bi učila. Zaradi mene se lahko vsi postavijo na glavo, cepetajo, mi grozijo in si pulijo lase. Kdo bo poskrbel za mojo prihodnost, če ne sama? In kdo bo pomagal staršem po strašnem šoku, če čez deset let ne bom imela za kruh? Koga bom razočarala, če ne sebe in svoje bližnje?

No, recimo, da se gremo kdo je zrelejši in odgovornejši. In pametnejši. Vedno sem bila mnenja, da ti lepota popolnoma nič ne koristi, če ne premoreš niti trohice inteligence. Ampak, če si pameten, potem veš, da se po ulici ne moreš sprehajati v cirkuškem kostumu, kajne?  Če smatraš, da je Barack Obama pridelovalec piva, si potem neumen? Ne, samo nerazgledan. Kje je torej meja?

Šolarjem je težko. Nenehno so pod pritiski okolice in svojega notranjega občutka;  zato samozavest nenehno niha. Izobrazba pa je seveda izrednega pomena. Če študiraš, si gospod. Če zabušavaš, boš čez nekaj let pobiral pasji drek v parku. Tako naj bi bilo. Ampak v mladih letih izobrazba niti ni ključnega pomena. To postane šele potem, vendar je takrat že prepozno. Takrat, ko že jamraš nad velikanskimi številkami računov in premajhno plačo. Ampak plača bo za vse nas itak vedno premajhna.

Počasi se mi prikazujejo sledi moje prihodnosti. Želim slediti svojim sanjam. Sliši se precej sanjavo in neresnično, kaj? Ampak le kako se naj podredim kriterijem moderne ženske, ustrežem drugim in sem ob vsem tem še srečna? Ni namreč samoumevno imeti službo in biti ob tem še srečen. Saj imaš službo, kaj še več hočeš! Pa ni ravno tako. Nikoli ne bomo povsem srečni. Vedno bo nekje obstajalo nekaj boljšega, nebeškega in nedosegljivega. Če pa bomo to stvar po naključju dobili, pa si bomo spet zaželeli nekaj drugega; v naših mislih lepšega. Začaran krog.

Rada bi, da bi bil nekdo ponosen name. In rada bi, bi da se bo nekoč za mano šepetalo: ˝Glej, to pa je tista, ki je že diplomirala.˝

Mogoče mi bo uspelo. In upam, da Obame nikoli ne bom enačila z mesarji ali pesniki.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na 'Pomen izobrazbe v življenju'

Naroči se na novice preko RSS ali Trackback na 'Pomen izobrazbe v življenju'.

  1. gigi gigi pravi,

    7.09.2008 ob 09:56

    starši majo zmeraj prav…tut mene so gnjavili k učenju pa sem jim kluboval… sedaj sem tam kjer sem..drugač pa itak človk ni nikol zadovoln z svojo plačo, vedno hoče več pa ne da bi bili požrešni na denar ( nekateri so, Nekateri so pa že navajeni živeti brez)to je samoumevno do tega nas pripeljejo okoliščine pa sej smo ja potrošniki.

    Pasje dreke bi pa že itak mogli gospodarji hišnih ljubljenčkov sami sproti pobirat :) pa ko diplomiraš, da se res ne boš prevzela kot kakšna @. Upaj da bodo ljudje za tabo šepetali: to je pa tista uspešna ženska ki je diplomirala in od nje lahko še marsikaj pričakujemo..

    No saj najstarejši poklic na svetu še vedno lahko opravljaš ;) brez piplome :) :) :)

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.