Pomisleki


Smisel laži

Zapisano pod Politika, Razmišljanja, misli avtor: afnaa, 13.09.2008

Razburkan teden pred volitvami, obdobje ko mediji na vroče novice čakajo kakor mačka na svoj plen, ko vsako malenkost razbohotijo in napihnejo kakor velik balon in z veliki očmi pričakujejo novo afero, me je vzpodbudil k razmišljanju o smislu laži. Podmazan jezik bo novo vlado popeljal na stolček za nadaljna štiri leta. V vsakem primeru bo prišlo do novih preprek, med seboj se bodo trla različna mnenja, novih katastrof v gospodarstvu in ekonomiji tudi ne bo manjkalo; tako da smo pravzaprav v vsakem primeru na istem. Politika je od nekdaj umazana igra, od daleč mamljiva, a v resnici zelo kruta. Dar nabrušenega jezika in veliko izmišljenih zgodbic na zalogi, pa je ogromen plus. Spreten lažnivec nas lahko prepriča, da je strašno pomemben, pa ne zna niti napisati besede intelektualec. Vendar poglejmo iz drugačnega zornega kota. Le kam nas pripelje večno poštenje? Skozi stoletja mnogi veliki diktatorji niso niti za trenutek pokazali občutka krivde ali sramu, pa danes pišejo zgodovino. Bili so tako spretni in prepričljivi, da so še sami sebi verjeli. In to je smisel dobrega laganja. Če je laganje sploh lahko dobro.

V življenju smo pogosto postavljeni med različne bregove. Po glavi se nam podijo takšna ali drugačna vprašanja, na katera mrzlično išemo odgovore in ponavadi nismo zadovoljni, ker se bojimo krute resnice. Kako se odločiti, kaj narediti in kaj reči, da bomo lepši, boljši in pametnejši?  Zaradi ogromne želje po ugajanju, se zatekamo k lažem. Čisto preprosto; tiste majhne, pa do velikih in debelih. V hipu si zgradimo veliko hišo, zamenjamo avto in službo. Naše življenje naj bi tako bilo boljše. Vendar nekaj je narobe. Spodaj, nekje v kotu, nas tišči in pritiska, dokler ne priznamo, da smo le majhna pika. Zaslišimo doneče trkanje vesti.

Majhni otroci preidejo v obdobje drobnih, nedolžnih laži. Ko jih starši pri tem zalotijo, običajno natvezijo kakšno zgodbico, nato pa s povešenimi očkami in sklonjeno glavo priznajo. Ali se otrok razvija v velikega hinavca ali pa je to le del odraščanja, se pokaže kasneje.

Problem laži ni le v tem, da nekdo laže, ampak tudi v tem, da mu drugi verjamejo. Če nas je ob izrečeni laži sram, toliko bolje. Pomeni, da imamo vest in da tudi naše materialne vrednote niso povsem izginile. Meja med lažjo in občutkom sramu je tanko začrtana. Lahko nas je iskreno sram, lahko blefiramo ali pa lažemo zaradi občutka sramu. Velikokrat nas je sram predvsem pred pogledom drugih. Sploh več ni pomembno ali smo sami zadovoljni s sabo, temveč ali so drugi zadovoljni z nami.

Kaj je pravzaprav smisel laži? Drugim se predstaviti v lepši luči. Seveda največkrat potegnemo kratko. Ves čas namreč živimo v iluziji.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.