Pomisleki


Zabava v slogu leta 1929

Zapisano pod Razmišljanja, misli avtor: afnaa, 28.12.2008

V teh prednovoletnih časih je nakupovanje dojeto kot zelo nemoralno početje. Težko se je pač udariti po prstih, ko te recesija objema iz vseh strani, k tebi steguje prebledele prste in iz žepov stresa še zadnje cekine, tako da ostaneš gol, bos in brez prebite pare. Plesočim Božičkom, lučkam, kroglicam in ostalemu novoletnemu kiču, se je pa težko upreti. Vsem okraskom lanskega leta, ki jih skrivamo na podstrešju navkljub.

Tesnoba pred prihodnostjo, se v srhljivem času potrošništva zanimivo povezuje z užitkom. Stojimo v dolgih vrstah, kupujemo darila, hrano, oblačila, ki jih z vsakim nakupom nemočno tiščimo na zaprašene obešalnike, okraske in vse kar k temu spada. Pravega snega seveda od nikoder ni. S tremi snežinkami to zimo, se pač ne mislim zadovoljiti in od veselja vzklikati. 

Prav vsako leto glasno jamram in se nad decembrom zmrdujem. Pa čeprav ga imam globoko, ampak zares čisto nekje na dnu, rada. Ljudje smo takrat najbolj smešni. Kričimo, se prerivamo, stojimo, čakamo in se smešimo v dolgih vrstah, da bi kupili nekaj, kar pravzaprav ne potrebujemo. No, daj. Naredi to. Poglej že enkrat v košaro in se vprašaj, kaj od tega zares potrebuješ. Zagotovo ne potrebuješ še ene šminke. Dobro veš, da imaš doma še tri, ki so še skoraj cele. In s pasjo hrano psa samo razvajaš. Tudi čokolado lepo pospravi nazaj. Ostal ti je še velikonočni zajec za krizna obdobja.

Televizijski program pa je letos prav beden. In prebada me močan dvom, da je bil lansko zimo povsem enak. Trgovine so okrašene že od novembra, zato me praznični duh ni prav nič presenetil. Tudi plastična jelka soseda na hodniku in lučke, ki so popolnoma vsako leto enake, niso čisto nič spodbudnejše. In potem zaslišiš pok. Pa spet. Pa spet.

Tudi če postane gospodarska kriza besedna zveza leta in tudi, če preseže divjo domišljijo in zruši vsa pričakovanja, je še vedno tu. Nihče ne ve kako dolgo še bo in do kam bo šla. Navadni smrtniki lahko le nemočno opazujemo kako se ruši svet arogantnim borznim posrednikom, ki so si še do nedavnega polnili žepe. Finančna kriza, ki se vedno bolj spreminja v realno, bo s seboj prinesla tudi mnogo krivic. Krizna obdobja jih namreč vedno.

Pa vesele praznike vam želim!

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.