Pomisleki


Ženski dveh generacij

Zapisano pod Moja družina avtor: afnaa, 5.02.2010

Dobri ljudje se v množici včasih izgubijo. Škodoželjnost, sebičnost in jeza drugih jih včasih pokoplje. Preveč očitkov, ljubosumja, tesnobe.
Poznate občutek, ko imaš nekoga tako zelo rad, da kar boli? Ko bi naredil vse, samo da bi mu bilo prizanešeno? Ko pomisliš na to osebo se nasmehneš, nekje globoko postane topleje. Ljudje vedno potrebujemo tolažbo, prijazno besedo, objem in občutek zaželjenosti. Potrebujemo tišino. Potrebujemo dan brez očitkov, obsojanja. Sama takšno toplino zmeraj najdem pri babici. Postanem majhna punčka, ki se počuti dobrodošlo, lepo in prav nič obsojeno. In takrat se čas nenadoma ustavi. Drugače je. Življenje v mestu in na vasi, kjer se vse odvija počasneje, tudi če si tega ne želiš. Ni natrpanosti, je več miru in vse stvari, ki se zgodijo se premlevajo več časa.

Moja babica je najboljša oseba na svetu. Pa tudi najpredvidljivejša. Reče: “Katarina je doma,” in me vpraša, če sem lačna. Vpraša me, če me zebe in pove, kaj vse se je zgodilo, od kar me ni bilo. Potem me spet vpraša, če bom kaj jedla, ko pride dedek in reče:” Ooo, Mariborčanka je doma, ” in se zasmeji. Ob tem malo pokašljuje in spušča meni prijetne, drugim ki jih niso vajeni, pa verjetno čudne zvoke. Vtakne noge v pečico, ker ga zebe. Vedno. In si ob kosilu z rokami greje kozarec vina. Vedno.

Kakšna je razlika med ženskama takih dveh generacij? Mama bo tista, ki bo rekla, kaj lahko in kaj ne. Ona mi bo povedala, če je esej dovolj dober. Z njo bom gledala film. Babica mi bo dala denar in me pri tem ne bo vprašala, kaj si bom z njim kupila. Ne bo mi rekla, naj varčujem, ker ve, da to že vem. Ob vikendih me ne bo budila ob sedmih zjutraj. Pustila me bo spati in vedno bo ona tista polna razumevanja. Rekla bo naj olupim krompir. Vendar ker bo to storila ona, mi ne bo težko.

Moja babica je zakon.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na 'Ženski dveh generacij'

Naroči se na novice preko RSS ali Trackback na 'Ženski dveh generacij'.

  1. snakekan snakekan pravi,

    5.02.2010 ob 16:46

    Različne generacije, različni vidiki na svet. Dokler ta svetova nista preveč v kontaktu je ponavadi vse v redu. Če pa sta, se pa začne borba. :D

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.