Pomisleki


Ko te povozi december

Zapisano pod Moja družina, Razmišljanja, misli avtor: afnaa, 17.12.2010

December je mesec v letu, ko se predbožičnemu vzdušju težko upremo. Ponudbe iz trgovin te objemajo z vseh strani, izložbe k tebi stegujejo prebledele prste in te slečejo skoraj do golega. Tesnoba pred prihodnostjo v denarnici pa se zanimivo povezujejo z užitkom veselega decembra. Več imaš, več želiš. Obdarovanju v decembru se zelo težko izogneš. Ne moreš se mu.

Pri nas daril ob rojstnih dnevih in ob praznikih nikoli nismo jemali preveč resno. Nismo se preveč ukvarjali, koliko in kako. Nekaj, nekoč in nekomu. In tega nikoli nisem marala.  Tekmovati drug z drugim in se pobahati ob visoki ceni? Ne. Dati nekomu denar, da si sam kupi darilo? Bolano. Razmišljati, se ukvarjati s tem, ali bomo nekoga z darilom dejansko osrečili? Ja. Se zanj potruditi. Mu z darilom nekaj povedati. Si utrgati nekaj časa. Moja starša tega nikoli nista dojela. Zanju je to le še ena obveznost, za katero nočeta porabiti več kot tri minute časa. Iz denarnice izvleči bankovec, torej.  Aja, v sredo maš rojstni dan. Em, sama si nekaj kupi, pa ti dam pol dnar, okej? Ne, ni okej. Je tako težko posvetiti svoji edinki deset minut in razmisliti o darilu? O njenem rojstnem dnevu, ki ga praznuje enkrat na leto? Naklonjenost lahko izraziš na veliko načinov, ja. Eden izmed teh je zagotovo ta, da ti za osebo pač ni popolnoma vseeno.

Kaj si torej želim? Črni plašč iz Zare za sto evrov. Šal iz Zare za petindvajset evrov. Pulover iz Manga za štirideset evrov.  Karto do Londona in nazaj. Miss Sixty očala z rjavimi črtami ob robu za sto štirideset evrov. Plačano aerobiko za tri mesece vnaprej. Petko pri matematiki. Urejene zapiske pri biologiji. Spoznanje profesorice slovenščine, da sem na vsa vprašanja pri eseju odgovorila med vrsticami. Nekaj dobrih knjig trde vezave. Daljše nohte in lase. Sobo, ki bi bila pospravljena. Vedno. Avtomat za kavo. Pa zares? Da si določenih stvari ne bi jemala tako zelo k srcu. Da ne bi bila tako malenkostna. Da ne bi bila tako kritična do okolice in da se ne bi ukvarjala z ljudmi, ki si tega ne zaslužijo. Malo manj lastne senzibilnosti. Filter za vsa nesmiselna in bedasta dejanja in besede ostalih. Da bi lahko končno normalno funkcionirala, brez razmišljanja, ali sem dobra oseba. Ja, to prosim. Zaenkrat.

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev na 'Ko te povozi december'

Naroči se na novice preko RSS ali Trackback na 'Ko te povozi december'.

 1. lejaz pravi,

  19.12.2010 ob 11:51

  po dolgem času sem spet naletel na branje, ki mi je všeč .. ki je iskreno, globoko .. in ki se me je dotaknilo. če vprašaš mene, razmišljaš prav… zelo prav in včasih mi je žal ljudi, ki ne razumejo, kaj pomeni biti nekomu človek, biti in čutiti z nekom .. škoda je le, da do takšnih odnosov prihaja med starši in otroci ..(meni je to počel oče, oče s katerim nisem živele in vedno znova me je zabolelo, da si ni vzel časa .. in se bolj potrudil in to mi je počel že pri mojih 10 letih .. tema) ..
  kaj čmo, mislim pa, da si dovolj močna, da sežeš preko tega … sklepam, da med vrstniki zelo izstopaš … vsaj po pisanju sodeč ..
  sory, če sem bila preveč osebna

 2. afnaa afnaa pravi,

  19.12.2010 ob 16:43

  Sem vesela, da je še nekje nekdo, ki misli enako. In ljudje se zares nikoli ne bi smeli opravičevati zaradi svoje iskrenosti! :)

 3. lejaz pravi,

  19.12.2010 ob 17:14

  hja, imaš prav .. vendar te ne poznam in mladi ste/so danes .. vsaj nekateri zeeeeelo občutljivi .. za reči, ki jih jaz in nekateri primerki moje generacije niti ne opazimo .. časi odraščanja odločajo o nekaterih naših lastnostih in ko opazujem svojega sina in razmišljam o sebi, ko sem bila njegovih let … se sprašujem, kaj delamo zanamcem …. zakaj uničujemo tisto najlepše kar smo imel … koliko kreativnosti ostaja mladim danes .. kaj nam je prinesel napredek in kaj bomo postali. Spet se bom opravičila, verjetno ni to prostor, kjer naj bi jaz razpredala o mojem pogledu na svet .. se bom raje spravila na svoj blog .. kak drug dan .. danes sem bolj kreativna in spet pacam …hvala za iskrenost tvojega pisanja in zagotovo se bom še vrnila .. in brala …. brala ….. brala …..

 4. afnaa afnaa pravi,

  19.12.2010 ob 22:02

  Za kaj drugega pa so blogi kot za iskrenost in izražanje misli? Zato nič hudega. In hvala :)

Komentiraj

Za pisanje komentarjev moraš biti prijavljen.